Tidligere aktiviteter

 

Herunder findes et lille referat af indeværende års aktiviteter.

 

Vælg årstal i menuen til venstre for at se aktiviteter længere tilbage

På rumsafari blandt Mælkevejens planeter, 20. februar.

Livestreamet foredrag ved professor i astrofysik Hans Kjeldsen.

 

Hans Kjeldsen fortalte meget levende om planeters eksistens i det ydre rum, hvordan man opdager disse planeter, og hvordan man registrerer deres størrelse og bevægelse omkring deres stjerne. Med teleskoper placeret på satellitter i rummet har astronomer gennem de sidste godt 20 år opdaget flere tusinde planeter omkring andre stjerner end vores egen Sol. Disse planeter kaldes for exoplaneter. Exoplaneterne er ikke blot fjerne udgaver af de planettyper vi kender fra vores eget solsystem, men viser en fascinerende variation i opbygning, størrelse, overfladeforhold og baner om deres sol. Deltagerne hørte om vandplaneter, klippeplaneter og gigantiske gasplaneter og om de forhold som findes på planeternes overflader og i deres atmosfære. Der findes glohede klippeplaneter hvis overflade er dækket af et flydende lavahav, og planeter som hovedsageligt består af flydende vand – et flere tusinde kilometer dybt hav. Andre exoplaneter har kulsorte skyer i en varm gasholdig atmosfære. Undersøgelserne af exoplaneterne har vist at vores eget Solsystems store gasplaneter som Jupiter og Saturn er sjældne, mens planeter på størrelse med Jorden findes i baner om stort set alle stjerner i Mælkevejen.

Astronomerne har opdaget tusinder af planeter omkring stjerner via unikke målinger med teleskopet på NASAs rumteleskop Kepler som blev opsendt i 2009. Disse målinger sender NASA direkte til Aarhus Universitet! Aarhus-astronomerne er nemlig i den unikke situation at de blevet udpeget som et centralt knudepunkt for alle de data for studiet af stjerners opbygning som NASAs rumteleskop leverer: Aarhus-astronomerne koordinerer og styrer 500 forskeres arbejde med denne satellit Jorden over. Fotoet viser liftoff af den Delta II-raket som løftede NASA's Kepler rumteleskop i bane i rummet.

 

Generalforsamling og foredrag, 14. februar.

 

Søren Peter Sørensen aflagde formandsberetning, regnskab godkendt. Bente Kjær Jensen og Søren Peter Sørensen genvalgt til bestyrelsen, Gunner Skov Jensen og Gunnar Otto Johansen genvalgt som suppleanter.

De 40 fremmødte kom med mange gode forslag til aktiviteter mv, hvilket bestyrelsen vil arbejde videre med på kommende bestyrelsesmøder.

Efter generalforsamlingen holdt Just Jensen, Bente Jensen, Gunnar Otto Johansen og Anna Søndergård foredrag om naturoplevelser på en rejse til Australien. Her blev der vist billeder fra både naturen i byerne som i outbacken. Selv et stort højhus kan se grønt ud, når der vokser slyngplanter fra alle altaner.

 

Eventyret fortsatte til Adelaide og Kangaroo Island med Australien eneste eucalyptus destilleri, en bifarm med italienske bier og så de utrolige klippeformationer Admirals Arch på sydvest spidsen.

Næste stop var ørkenen midt i Australien, som slet ikke lignede en rigtig ørken, men var grøn og regnvådt.

Ved Ayers Rock var alt stadig grønt. Deltagerne hørte om tilblivelsen, både den geologiske og den aboriginalske version om slangemoderen og hendes yngel. Fortællingen

sluttede i Cairns ved kridhvide, lækre og indbydende badestrande, som man overhovedet ikke kunne bade i.

 

På slædetur under nordlyset, John Dybkjær, 11. januar.

 

Ud fra devisen: "Det handler om at få losset nogle eventyr ned i sin rygsæk", fortalte John Dybkjær om sin optakt til Fjälräven Polar, om det store arbejde for at gøre sig fortjent til en udvælgelse til de 28, der i 20154 deltog i denne slædetur gennem dele af Norge, Finland og Sverige.

Helt almindelige mennesker uden forudgående kendskab til slædekørsel havde her muligheden for at prøve sig selv af. Deltagerne kom fra hele verden, og deltog 2 fra hvert land. Det danske team var i gruppe med det norske team og med en erfaren slædehundefører som guide.

Efter både en teoretisk og en praktisk gennemgang af opgaverne med at køre hundeslæde, blev deltagerne sendt ud på en uges tur og fik mange forskellige oplevelser i bagagen. Selve turen startede i det værst tænkelige vejr, fuld storm, i Signaldalen i Norge og sluttede i bedre vejr i Kiruna.