Tidligere aktiviteter

 

Herunder findes et lille referat af indeværende års aktiviteter.

 

Vælg årstal i menuen til venstre for at se aktiviteter længere tilbage

Myrer, tirsdag 17.4

 

Livestreamet foredrag ved seniorforsker i insekt- og planteøkologi Joachim Offenberg, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet.

De godt 20 deltagere fik en grundig og meget spændende indføring i myrernes verden og opdagede her nogle meget velorganiserede nyresamfund. Allerede længe før menneskeheden betrådte vores klode, havde myrer opfundet landbrug, så de kunne fremavle foder til eget forbrug og holde husdyr i form af f. eks. bladlus. Der blev også fortalt om slaveri og statskup, om myrehuler så dybe som 8 meter ned i jorden og tuer op til 2-3 meter over jorden.

Fremtidig brug af myrer til bekæmpelse af skadedyr som et alternativ til pesticider blev også berørt.

At myrer også kan være en spiselig delikatesse, fik deltagerne også lejlighed til at afprøve, idet man kunne smage røde myrer - som dog ikke var røde, men sorte. Smagen var appelsinagtig og selv om der blev kigget lidt skeptisk på de levende myrer, der blev budt rundt, blev de dog sat til livs.

 

Affaldsindsamling søndag 15.4

 

Mange tak til alle, der har bidraget til affaldsdagen, enten som indsamler eller som sponsor.

 

Der blev samlet affald i alt 10 steder i området og både børn og voksne deltog i oprydningsarbejdet.

 

I Grauballe samlede 11 voksne og 5 børn i alt 17 sække, en havestol, papkasser og rådne træpaller ind og fik dækket et stort område. Det mest givtige område var Eriksborgvej, hvor 1 voksen fik samlet i alt 6 sække affald. Inden indsamlingen og også efter var der kaffe, saft og rundstykker samt chips, småkager og slik til alle og indsamlingen foregik i samarbejde med Grauballe Lokalråd.

 

 

 

 

 

 

 

I Gjern deltog 30 personer i alle aldre og her blev det til lige så mange sække affald, en børnetrillebør, en hjulkapsel, 1 bildæk og et luftfilter. Når man tager i betragtning, at nærmeste Mcdonald ligger 15km fra Gjern, kommer man til at tænke på Tørfisks sang Gyldne Måge, hvor et par af linierne lyder:Gyldne Måge jorden rundt, Gyldne Måge jorden rundt, Ronald McDonald er klar igen, skal du ha' fritter med til den, Gyldne Måge flyver jorden rundt.

Sparekassen Kronjylland sponsorerede rundstykker til deltagerne inden indsamlingen og Gjern Borgerforening stod for servering af pølser og popcorn efter indsamlingen. Gjern Fiskeriforening tog sig af den våde del i Gjern Å, hvor der samtidig var arbejdsdag.

 

 

 

 

I Fårvang samlede 11 personer 14 sække blandet indhold efter først at have indtaget kaffe og Ruths dejlige horn. Der blev afsluttet ved Brugsen med øl/vand til deltagerne.

En af de deltagende familier fik taget flere billeder, bl. a. dette og de fik samlet 2 pistoler ind - vist nok legetøjsudgaver!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I Skorup var 12 personer i gang og samlede 11 sække affald. Det underligste var 5 bildæk, smidt i skoven ved Grølsted.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voel

Morgensamling ved Brugsen med rundstykker sponsoreret af LOKALRÅDET

Nogle samlere havde "snydt" lidt og samlede på vej til Brugsen.

 

Vi havde en god dag, hvor 13 voksne og 9 børn mødte på til kaffe og rundstykker sponsoreret af LOKALRÅDET.

 

Vi fandt et hav af tomme dåser, cigaretpakker, tusindvis af cigaretskodder, snusdåser, flasker, en kofanger, to dunke og en masse andet skrald.

Stemning var i top, flere generationer var samlet og der blev samlet skrald i et par timer. Næste år ønsker Voel Lokalråd, at endnu flere deltager i affaldsindsamlingen.

 

Frederikke Klaris på 10 år, har samlet en hel sæk fuld.

 

 

 

I Sorring/Toustrup var vi ca. 15 voksne og 15 børn. Indsamlet 40 til 45 sække affald. Ikke noget ud over det sædvanlige(dåse papir og alt muligt skrald)

 

 

 

 

 

 

Horn:

 

Vi var 16 mennesker der deltog i affalds indsamlingen.

 

Startende kl 10 med rundstykker som var sponseret af Brugsen i Fårvang, tak for det.

 

 

Det blev til 10-12 poser affald.

 

Truust

Her blev ruterne dækket på lidt flere dage, så de, der ikke kunne deltage ved

søndagens indsamling, tog sig en affaldstur på et andet tidspunkt.

 

 

Afhentning af affaldet

Silkeborg Kommune sørger for afhentning af affald ved de forskellige indsamlingssteder.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mit liv som fuglekigger, Stinne Aastrup, 22. april

 

Med stor entusiasme fortalte Stinne Aastrup de omkring 35 deltagere om det at være fuglekigger, og hvad det kunne føre med sig af spændende oplevelser i både ind- og udland. Stinnes interesse for fugle startede med modtagelsen af en fuglebog som gave, og snart blev det en sport at få set så mange af de afbildede og beskrevne fugle i bogen, som muligt. En af første mærkelige fugle, der blev observeret, var en stillits i sin farverige dragt. Efterhånden blev flere og flere fugle krydset af og flere og flere fuglestemmer lært, så nu lytter Stinne altid efter "hvem er jeg sammen med", når hun færdes i naturen. Når man observerer fugle, kan det også blive til mange andre oplevelser som f. eks at se en romersk vej, en ibirisk los eller blot oplevelsen at se et par krager trække en havørn i halen.

"Det er vigtigt at være skør nogen gange" som når man står op længe før daggry for at køre til den anden ende af landet for at se en enkelt fugl, eller for at slæbe rundt på 450 vilde gæs, når disse skal ringmærkes. Det kan føre til et møde med dronning Margrethe eller til at blive uglekoordinator eller forelæser i DOF-regi.

mange f aftnens deltagere fik besvaret spørgsmål og mange fik nok også lyst til selv at kigge lidt mere på de fugle, man kan møde i naturen - ikke mindst i Gjern Bakker.

 

 

 

 

På rumsafari blandt Mælkevejens planeter, 20. februar.

Livestreamet foredrag ved professor i astrofysik Hans Kjeldsen.

 

Hans Kjeldsen fortalte meget levende om planeters eksistens i det ydre rum, hvordan man opdager disse planeter, og hvordan man registrerer deres størrelse og bevægelse omkring deres stjerne. Med teleskoper placeret på satellitter i rummet har astronomer gennem de sidste godt 20 år opdaget flere tusinde planeter omkring andre stjerner end vores egen Sol. Disse planeter kaldes for exoplaneter. Exoplaneterne er ikke blot fjerne udgaver af de planettyper vi kender fra vores eget solsystem, men viser en fascinerende variation i opbygning, størrelse, overfladeforhold og baner om deres sol. Deltagerne hørte om vandplaneter, klippeplaneter og gigantiske gasplaneter og om de forhold som findes på planeternes overflader og i deres atmosfære. Der findes glohede klippeplaneter hvis overflade er dækket af et flydende lavahav, og planeter som hovedsageligt består af flydende vand – et flere tusinde kilometer dybt hav. Andre exoplaneter har kulsorte skyer i en varm gasholdig atmosfære. Undersøgelserne af exoplaneterne har vist at vores eget Solsystems store gasplaneter som Jupiter og Saturn er sjældne, mens planeter på størrelse med Jorden findes i baner om stort set alle stjerner i Mælkevejen.

Astronomerne har opdaget tusinder af planeter omkring stjerner via unikke målinger med teleskopet på NASAs rumteleskop Kepler som blev opsendt i 2009. Disse målinger sender NASA direkte til Aarhus Universitet! Aarhus-astronomerne er nemlig i den unikke situation at de blevet udpeget som et centralt knudepunkt for alle de data for studiet af stjerners opbygning som NASAs rumteleskop leverer: Aarhus-astronomerne koordinerer og styrer 500 forskeres arbejde med denne satellit Jorden over. Fotoet viser liftoff af den Delta II-raket som løftede NASA's Kepler rumteleskop i bane i rummet.

 

Generalforsamling og foredrag, 14. februar.

 

Søren Peter Sørensen aflagde formandsberetning, regnskab godkendt. Bente Kjær Jensen og Søren Peter Sørensen genvalgt til bestyrelsen, Gunner Skov Jensen og Gunnar Otto Johansen genvalgt som suppleanter.

De 40 fremmødte kom med mange gode forslag til aktiviteter mv, hvilket bestyrelsen vil arbejde videre med på kommende bestyrelsesmøder.

Efter generalforsamlingen holdt Just Jensen, Bente Jensen, Gunnar Otto Johansen og Anna Søndergård foredrag om naturoplevelser på en rejse til Australien. Her blev der vist billeder fra både naturen i byerne som i outbacken. Selv et stort højhus kan se grønt ud, når der vokser slyngplanter fra alle altaner.

 

Eventyret fortsatte til Adelaide og Kangaroo Island med Australien eneste eucalyptus destilleri, en bifarm med italienske bier og så de utrolige klippeformationer Admirals Arch på sydvest spidsen.

Næste stop var ørkenen midt i Australien, som slet ikke lignede en rigtig ørken, men var grøn og regnvådt.

Ved Ayers Rock var alt stadig grønt. Deltagerne hørte om tilblivelsen, både den geologiske og den aboriginalske version om slangemoderen og hendes yngel. Fortællingen

sluttede i Cairns ved kridhvide, lækre og indbydende badestrande, som man overhovedet ikke kunne bade i.

 

På slædetur under nordlyset, John Dybkjær, 11. januar.

 

Ud fra devisen: "Det handler om at få losset nogle eventyr ned i sin rygsæk", fortalte John Dybkjær om sin optakt til Fjälräven Polar, om det store arbejde for at gøre sig fortjent til en udvælgelse til de 28, der i 20154 deltog i denne slædetur gennem dele af Norge, Finland og Sverige.

Helt almindelige mennesker uden forudgående kendskab til slædekørsel havde her muligheden for at prøve sig selv af. Deltagerne kom fra hele verden, og deltog 2 fra hvert land. Det danske team var i gruppe med det norske team og med en erfaren slædehundefører som guide.

Efter både en teoretisk og en praktisk gennemgang af opgaverne med at køre hundeslæde, blev deltagerne sendt ud på en uges tur og fik mange forskellige oplevelser i bagagen. Selve turen startede i det værst tænkelige vejr, fuld storm, i Signaldalen i Norge og sluttede i bedre vejr i Kiruna.