Aktiviteter

Søndag 12. september kl 14.00


Indvielse af Egedalsstien - ny forbindelse til Egedalsmosen


Nu bliver det igen muligt at gå fra Svostrupvej til Egedalsmosen ad den nye Egedalssti.  Åbningen af denne sti vil vi gerne markere med en lille vandretur ad ruten gennem afvekslende skovområde til Egedalsmosen. Her går vi ruten i mosen rundt og returnerer til udgangspunktet ved Svostrupvej. Turen er ca 4 km lang  og kuperet, ikke egnet for dårligt gående.
Gjern Natur byder på kaffe/kage undervejs på turen, og Margaret fortæller lidt om Egedalsmosen undervejs.


Alle er velkomne og turen er gratis.


Husk fornuftigt fodtøj.


Mødested: P-pladsen på Svostrupvej ved Svostrupvej 23


KørselsvejledningTirsdag 5. oktober kl 18.50


Big Bang og det usynlige univers


Livestreamet foredrag fra Århus Universitet med professor i astronomi Steen Hannestad, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet


Mørkt stof og mørk energi udgør 95 % af universet, men vi ved faktisk ikke hvad det er. Uden det mørke stof ville vi, og livet, imidlertid ikke eksistere. Løfter den nyeste forskning i kosmologi sløret for hvad det usynlige univers egentligt består af?


Vi ved at universet begyndte i et Big Bang. Vi ved at det udvider sig hurtigere og hurtigere, men vi ved ikke med sikkerhed hvorfor. Den mest sandsynlige forklaring er at vores univers er fyldt med mørk energi.

Vi ved også at galakser, herunder vores egen Mælkevej, aldrig var blevet dannet hvis universet ikke også var fyldt med mørkt stof – en eksotisk type stof der er usynligt, men påvirker sine omgivelser via tyngdekraften. Uden det mørke stof var stjerner og planetsystemer heller ikke blevet dannet og vi, og livet, ville ikke eksistere.

På nuværende tidspunkt ved vi at det mørke stof og den mørke energi udgør 95 % af alt der er i universet – men vi ved ikke hvad det faktisk er!

I foredraget opdateres du om den nyeste forskning i kosmologi og vi ser på perspektiverne for om forskningen i de kommende år kan give os svar på hvad det usynlige univers egentlig består af.


Alle er velkomne, foredraget er gratis.


Gjern Kultur- & Idrætscenter, Skovvejen 6, Gjern


Kørselsvejledning


I foredraget får I idéer til havens indretning og til det plantevalg, der passer både til flittige insekter og travle mennesker. Her en valmue, der tiltrækker mange bier.

Onsdag 3. november kl 19.00Flere insekter og fugle i din have


Foredrag med havearkitekt Laila Sølager


Gjern Natur har med et stort naturplejeprojekt sat fokus på at få flere insekter og fugle i naturen. Selv kan man gøre meget ved at indrette sin have på en mere hensigtsmæssig måde for tiltrækning af begge arter. Efter en introduktion til Gjern Natur og Projekt insekt vil Laila Sølager i sit foredrag komme ind på, hvordan man som haveejere kan gøre en forskel ved at plante og dyrke have på en mere insektvenlig måde.


Foredraget tager udgangsæpunkt i, at  de fleste vil gerne gøre noget for at forbedre levebetingelserne for insekter, fugle og smådyr hjemme i haven. Samtidig skal haven gerne være nem at anlægge og nem at passe. Men hvordan gør man det i realiteten, så haven også bliver en skøn plet for mennesker? Det og meget andet fortæller havearkitekt Laila Sølager, Silkeborg om i foredraget. Tilhørerne får fif og gode idéer til vedligeholdelse, plantevalg, der gavner insekt- og fuglelivet og hvordan man skaber en oplevelsesrig have hele året rundt. Der vises billeder af vellykkede haver og Laila Sølager besvarer spørgsmål i aftenens løb.
Foredraget er for medlemmer af Gjern Natur og alle bosat i tidligere Gjern Kommune. Gjern Natur er vært ved kaffe/kage


Det er gratis at deltage, men kræver tilmelding til Gunnar Otto Johansen, Goj52@Yahoo.No eller 61 76 64 52 senest 27.10


Gjern Kultur- & Idrætscenter, Skovvejen 6, Gjern


Kørselsvejledning
Tirsdag 9. november kl. 18.50


Den inderste kerneLivestreamet foredrag fra Århus Universitet med forfatter Lotte Kaa Andersen og professor i geofysik David Lundbek Egholm.


Hør om den danske seismolog Inge Lehmanns liv og forskningskarriere. Herunder hvordan hun vha. seismiske trykbølgers hastighedsfordeling blev verdensberømt ved at opdage at Jorden har en indre kerne og at Jordens indre dermed er tredelt og ikke todelt.


I foredraget vil forfatter Lotte Kaa Andersen give os udpluk af Inge Lehmanns liv og forskningskarriere med afsæt i sin biografiske roman om Inge Lehmann, 'Den inderste kerne', som hun udkom med i maj 2021. I sin research til bogen har Lotte bl.a. talt med Inge Lehmanns familie og fået adgang til private breve, personlige papirer og en dagbog som ingen kendte til.

Undervejs vil geofysiker David Lundbek Egholm redegøre for relevante geovidenskabelige aspekter for at forklare Inge Lehmanns forskningsresultater og deres betydning. 


Læs mereAlle er velkomne, foredraget er gratis.


Gjern Kultur- & Idrætscenter, Skovvejen 6, Gjern


Kørselsvejledning
Søndag 26. april


Affaldsindsamling


Mere info senere

©Gjern Natur 2019