Gjern Natur
Bussen kører fra Gjern Kultur- & Idrætscenter kl 8.00, hvorefter vi sætter kursen mod Thy Nationalpark, hvor vi forventer at ankomme ca kl 10.30 ved Lodbjerg Fyr. Her møder vores guide, Lone Lærke os og vil fortælle om og vise os rundt i nationalparken.
Programmet for dagen bliver som beskrevet nedenunder, med forbehold for ændringer.
Kl. 10.45 Fortælling om fyrets historie og livet som fyrpasser i gamle dage.
Kl. 11.15-12.00. Her kan deltagerne vælge mellem a) og b).
Gåtur med guide ud i det åbne klitlandskab nord for fyret. Fokus på sandflugten, geologien og botanikken. Mulighed for at studere nogle af de planter, der er typiske for klitnaturen.
Mulighed for at blive i fyrkomplekset og se fyrmesterens bolig eller studere udstillingen om fugle og pattedyr i området.
Kl. 12-12.30 Frokost i ”Hønsehuset”, der bruges som skolestue og madpakkehus.
12.30-13.15 Kørsel til Stenbjerg og Stenbjerg Landingsplads. Fortælling om fiskeriet i gamle dage.
13.15-14.00 Kørsel til Thagaards Plantage. Lille gåtur i ”troldeskoven”, en af de første forsøgsplantager, der blev anlagt for 200 år siden.
14.00-14.15: Kørsel til Nationalparkcentret i Nr. Vorupør.
14.15-15.00 Besøg i Nationalparkcentret og introduktion til dets fine udstilling om landskabet, floraen og faunaen i området. I centret er der god mulighed for at benytte toiletter.
15.00: Farvel og tak for denne gang.
17.30 forventet ankomst Gjern
Pris:
medlemmer kr 350,-, ikke-medlemmer kr 400 incl madpakke og øl/vand til frokost.
Tilmelding til Margaret, 23 61 64 11 eller margaret.skovsen@mail.tele.dk senest fredag 20. 6
Turen betales forud på mobilepay 21 65 21 eller bankoverførsel til konto 6110 9042882054
Mødested: Gjern Kultur- & Idrætscenter, Skovvejen 6, Gjern senest 7.50
Vi starter med lidt naturpleje i mosen, så medbring selv høgenæb eller saks til at fjerne små buske. Efter godt en time serverer vi lidt mad og drikke og kl 19.30 vil biolog Peter Lange, Silkeborg Kommune, fortælle om de mange forskellige planter, der vokser i mosen og om de fugle, vi kan se eller høre.
Mød op til en rigtig spændende aften.
Husk gummistøvler og høgenæb/saks
Tilmelding til Margaret, 23 61 64 11 eller post@gjern-natur.dk senest søndag 10.8
Arrangementet er gratis.
Mødested: P-pladsen mellem Sørkelvej 67 og 69
Vi mødes ved Klubhuset ved Ans Sejlklub, Søgade 27 Ans. Herfra er der sejltur på Tange Sø til Lagunen med et lille stop.
Bådene returnerer til Klubhuset, hvor man kan nyde sin medbragte aftenkaffe. I godt vejr kan man sidde udendørs.
Sejlturen varer ca 2 timer.
Arrangementet er gratis og kun for medlemmer af Gjern Natur.
Tilmelding til: Gunnar Otto Johansen, Goj52@Yahoo.No eller 61 76 64 52 senest 16.august
Der er 40 pladser
Mødested: Ans Søgade 27, Ans
Livestreaming fra Aarhus Universitet med Stiig Markager, professor i marin økologi og biogeokemi.
Havet omkring Danmark lider. Rødspætter og skrubber er væk, ålen er ved at uddø og stenbiderrogns varsling af forårets komme er en fjern erindring. Stenbideren er sammen med torsken så nedfisket at alt fiskeri nu er forbudt. Samtidig er vandet i fjordene blevet så uklart at tidligere tiders ålegræsenge er forsvundet og erstattet af en mudderbund. Reelt er økosystemet i vores fjorde brudt sammen.
Årsagen til dette sammenbrud er at vi altid har brugt havet som losseplads. Det gik godt så længe danskerne spillede en mindre rolle i landskabet, men de sidste 150 år har vi overtaget kontrollen med alle naturens processer. Siden ca. år 1900 har vi tilført havet så mange næringsstoffer – fosfor og kvælstof – at havets økosystem er bukket under.
Foredraget er gratis og alle er velkomne
Gjern Kultur- & Idrætscenter, Skovvejen 6, Gjern
Livestreamet foredrag fra Aarhus Universitet ved Mikkel Heide Schierup og Felix Riede
I de seneste år har menneskets evolutionære stamtræ udvidet sig. Hør bl.a. om genetiske undersøgelser af forhistorisk DNA der afslører hidtil ukendte møder mellem tidlige menneskearter og om arkæologiske fund som fortæller os hvad de foretog sig.
Vores viden om menneskets evolution har været i rivende udvikling i de seneste år. Takket være nye fossilfund, store landvindinger i genetiklaboratoriet, nye beregninger af fortidens klima og finurlige arkæologiske analyser har vi nu en bedre forståelse af menneskets evolution og mangfoldighed end for blot få år siden. Det har medført at vores stamtræ for arten ‘mennesket’ er blevet endnu mere forgrenet med mange nyfundne menneskearter – og flere af disse arter har endda overlevet indtil ret for nyligt, evolutionært set.
Foredraget er gratis og alle er velkomne
Gjern Kultur- & Idrætscenter, Skovvejen 6, Gjern
Livestreamet foredrag fra Aarhus Universitet ved Liv Hornekær og Kai Finster
Liv, som vi kender det, kræver flydende vand, energi og de komplekse organiske molekyler som udgør livets byggesten – byggesten som måske er kommet fra rummet. Men hvad er liv? Kan det opstå under andre betingelser? Kan vi mon finde liv uden for Jorden?
”Er vi alene i universet?" er et af menneskehedens mest grundlæggende og dragende spørgsmål. I dag er det ikke længere kun et filosofisk tankeeksperiment. Spørgsmålet om liv udenfor Jorden undersøger forskere aktivt i laboratorierne og med avancerede instrumenter. Men hvad er liv egentlig? Hvordan opstår det? Og hvordan kan vi genkende det på en fjern planet?
Liv, som vi kender det på Jorden, kræver flydende vand, energi og de komplekse organiske molekyler som udgør livets byggesten. Når vi leder efter liv andre steder i universet, tager vi derfor udgangspunkt i netop disse betingelser.
Når det kommer til livets molekylære byggesten har forskningen gjort store fremskridt. Vi har nemlig fundet nogle af byggestenene på kometer og har vist at de kan dannes selv under de meget lave temperaturer og tryk der findes i de interstellare støv- og molekyle-skyer hvor nye stjerner og planeter fødes. Herfra kan de blive leveret til overfladen og atmosfæren af nydannede planeter via fx meteoritter.
Foredraget er gratis og alle er velkomne
Gjern Kultur- & Idrætscenter, Skovvejen 6, Gjern
mere info senere
©Gjern Natur 2019