Fredag 8. marts kl 13-16


Tur til Sillerup Væld


Bente Sørensen/Kristoffer Jørgensen fra Silkeborg kommune vil tage os med en tur til Sillerup Væld, hvor lodsejerne i området  i samarbejde med Silkeborg Kommune io 2019 har nedlagt et dambrug og genskabt forbindelsen mellem et af landets store kilder og vandløb i området.

 

I en af Danmarks største kilder løbet vandet igen frit efter 64 år takket være ejeren af området, Silkeborg Kommune og 15. Juni Fonden.

Siden 1955 er vandet fra Sillerup Væld blevet brugt til at opdrætte fisk i dambrug. Nu er det blevet genskabt, som det unikke naturområde det var. I St. Hjøllund Plantage syd for Silkeborg ligger Sillerup Væld. Her springer vandet op fra jorden fra de to kilder Store Væld og Lille Væld, som sammen udgør Sillerup Væld.

Siden 1955 og frem til 2019 har alt vand fra kilden været brugt til dambrug.  Nu har gravemaskiner gendannet området, så naturen igen har første prioritet. Væk er 20 damme til fiskeopdræt, rør, grøfter,bygninger, hegn og ledninger.


I stedet er de to kildebække fra Store Væld og Lille Væld blevet genetableret med sten- og grusbund, så de igen kan løbe direkte og uhindret til Lillebæk, som løber ud i Skærbækken, tt af landets reneste og mindst påvirkede vandløb. Sillerup Væld ligger midt i et Natura 2000-område.


Med genopretningen af naturen bliver biodiversiteten for både plante- og dyreliv større i området. Den genskabte natur giver bedre leveforhold for sjældne arter og for dyr som odderen og isfuglen.


Turen foregår til fods ad skovvej til vældet og er ca 1.5 km hver vej.


Gratis for medlemmer af Gjern Natur, ikke-medlemmer kr. 30,-


Mødested: St. Hjøllundvej, hvor grusvejen går ind til adressen St. Hjøllundvej 6, Bryrup


KørselsvejledningTirsdag 12. marts kl 18.50


Hvor længe kan vi og vores celler leve?


Livestreamet foredrag fra Aarhus Universitet


Professor i aldring Tinna V. Stevnsner fra Aarhus Universitet og professor i epidemiologi og biostatistik Kaare Christensen fra Syddansk Universitet vil fortælle om, hvorfor og hvordan vores celler og vores kroppe ældes, og om der er en grænse for hvor gamle vi mennesker kan blive.


Vi lever længere og længere, og vores helbred er bedre end tidligere generationers. Men kan det blive ved at gå fremad? Eller er vi ved at nå en grænse for menneskets livslængde og helbred? Få svar på dette og hør om aldring af kroppen og dens celler.


Gratis


Gjern Kultur- & Idrætscenter, Skovvejen 6, Gjern


Kørselsvejledning

Lørdag den 16. marts Start mellem kl 9.30 og 14.30


Chokoladevandring ved Grauballe


Gjern Natur arrangerer en chokoladevandretur, hvor man undervejs på turen dels oplever naturen, dels får lidt hjernegymnastik samt får varm chokolade.


Af hensyn til forplejningen starter man tidsmæssigt forskudt i mindre grupper, så ved tilmelding får man tildelt et starttidspunkt. Herefter går man ad stier, veje og markveje i og udenfor Grauballe og kommer undervejs forbi forplejningspost, hvor der serveres varm chokolade med bolle. Undervejs på ruten vil der være opsat poster med små udfordringer.
Ruten er afmærket på dagen og er ca 7 km lang i rimeligt fladt terræn. Varighed ca 2-2½ t incl pause. Afhængig af vejret er ruten egnet for alle.


Husk travesko og påklædning til udendørs ophold, turen gennemføres uanset vejret.


Pris for medlemmer af Gjern Natur:


Børn (til og med 12 år) kr. 15, voksne kr. 30,-


Ikke-medlemmer:


Børn (til og med 12 år) kr. 30,-, voksne kr. 60,-


Tilmelding til Bente: 22 48 02 40 eller bentekjaerjensen@gmail.com senest torsdag 14.3.2024


Husk at angive evt medlemskab af Gjern Natur


Arrangementet afregnes forud via mobilepay 21 65 21 eller bankoverførsel til konto 6110 9042882054


Mødested: Dalsgårdevej 17, Svostrup


KørselsvejledningSøndag 21. april


Affaldsindsamling


Mere info senere

Lørdag 4. maj


Arbejdsdag i Egedalsmosen


Mere info senere©Gjern Natur 2019