Herunder findes et lille referat af indeværende års aktiviteter.


Vælg årstal herunder for at se aktiviteter længere tilbage


2011     2012     2013     2014     2015     2016     2017     2018     2019

 

2020     2021     2022     2023


Chokoladevandring ved Grauballe


Lørdag 16. marts


I strid blæst begav godt 60 deltagere sig ud i området omkring Grauballe. Deltagerne kom bl, a, gennem et privat skovområde, langs Gudenåen - for en gangs skyld var trækstien ikke oversvømmet. Videre gik det op ad istidsterrasserne mod Grauballe og ad bagvejen var der mulighed for at se lidt nærmere på Grauballegårds fine hovedbygning og gårdsplads, inden man kom til Grauballelund. Her havde Gitte sørget for hjemmelavet chokolade og hjemmebagte boller. Hårdt tiltrængt efter turen op fra Gudenåen i stiv modvind.

Ruten tilbage til bilerne gik langs et nybygget kvarter af byen før man ad Dalsgårdevej var tilbage.

Tak til Kens & Hanne for parkeringsmulighed og brug af arealer til ruten.


Tur til Sillerup Væld


Fredag 8. marts


30 interesserede og spørgelystne deltagere mødte op fredag eftermiddag for at høre historien om Sillerup Væld. Bente Sørensen fra Silkeborg Kommune fortalte den fantastiske historie om hvordan et tidligere dambrug er blevet forvandlet til et skønt naturområde. Her har vi Store Væld og Lille Væld, hvor der strømmer henholdsvis 50 og 5 liter pr.sekund igennem. Begge væld er blevet gendannet og løber nu ud i Lillebæk, der løber videre til Skærbæk og til Salten Å. Der er også etableret 5 kunstige søer. Det bliver spændende at følge med i, hvordan området udvikler sig. Der er allerede mange forskellige planter, fugle og insekter i området. Vi så blandt andet vandstjerne, smalbladet milturt og tanglopper. Der er også vandstær, bjergvipstjært og isfugl derude. Vi så spor og afføring fra kronhjort, så de kommer der også, og Bente håber, at de kan holde træer og buske nede. Vi takker Bente for en meget spændende og interessant tur.


Livestreamimg den 27.02


Jagten på den perfekte vejrudsigt.


Eigil Kaas, professor i vejr- og klimafysik ved Niels Bohrs Instituttet, fortalte om de modeller, der ligger bagved, når meteorologer laver en vejrudsigt. Det er meget kompliceret, ifølge Eigil ”er det mere avanceret end at flyve til månen”. Der er forsket i vejrmodeller i over 100 år og i mange forskellige discipliner. I starten med de første computere, var modellerne meget simple, men efterhånden kræver det en supercomputer. Jordkloden er opdelt i 6,3 mia. gitterpunkter, der er 137 lag opad i atmosfæren og 9 forskellige variabler, det skal alt sammen behandles i vejrmodellerne. Der er usikkerhed i modellerne, men de er blevet meget bedre i de senere år. Jesper Eriksen, meteorolog ved DMI, fortalte om den praktiske brug af vejrmodellerne, som er et meget vigtig redskab i meteorologens arbejde.



Emmas Everest


Mandag 26. februar


Omkring 85 deltog, da Gjern Natur sammen med Gjern Aftenskole havde arrangeret foredrag med Emma Østergård, der som Danmarks yngste kvindelige bjergbestiger, havde besteget verdens højeste bjerg, Mount Everest på 8.848 meter den 23.05.23.


Emma tog os med på en passioneret fortælling om hendes ekspeditioner til nogle af verdens højeste bjerge, om hvordan hun fandt  modet til at rette ryggen og skabe mulighederne for sig selv og sine enormt store mål? Om hvordan hun gik fra en drøm, til at tage et meget udansk karriereskifte og i stedet sætte rammerne for girlpowerprojektet Emma's Everest.


Vi var gennem billeder og videoer med i det kolde telt, når tårerne trillede; på den stejle bjergside, hvor kulden bed; i de kritiske momenter, da iltflasken ikke virkede og vi var med ved sejrsmomentet og euforien på toppen af verdens højeste bjerg.



Generalforsamling onsdag 14. februar


Der blev afholdt generalforsamling med ca 75 deltagere.


Formandsberetning og regnskab godtkendt, genvalg af Bente Kjær Jensen og Gunner Skov Jensen til bestyrelsen. Genvalg af Pia Valbak og Kaj Møller som suppleanter til bestyrelsen.


Læs formandens beretning her.





Chokoladevandring i og omkring Voel


Lørdag 10. februar


Efter en nat med en hel del sne, begav de omkring 110 deltagere sig ud i landskabet omkring Voel. Turen gik ad markveje mod Skellerup og via Skellerupspang retur mod Voel, hvor ruten slog et sving omkring Voel Skov og villakvarterer, inden man kom til den længe ventede chokoladeservering i Det gamle Bibliotek i Voel. Her var der mulighed for at få en lille rast samtidig med indtagelse af hjemmelavet chokolade og nybagte boller.

Turen var på omkring 7 km, så det sidste stykke gik ad forskellige stier forbi boldbaner og langs villakvarterer retur til bilerne, der var parkeret hos Hans Jørgen Ploustrup, der velvilligt havde lagt areal til parkering.

Hans Jørgen havde også sørget for rydning af rute, mange tak for det.


Arrangementet var lavet i samarbejde med Voel-Sminge Lokalråd.


Undervejs havde deltagerne mulighed for at besvare forskellige spørgsmål og til sidst kom man til et skilt med alle svarene.


Se spørgsmål og svar her



Chokoladevandring i og omkring Sorring


Lørdag 13.januar


Efter nogle dage med rigelige mængder af sne og frost blev det en udfordring af finde en rute, der kunne gennemføres uden for stor risiko for glatte veje, så i sidste øjeblik måtte den oprindeligt planlagte rute ændres, så de 75 deltagere i dagens vandring kom rundt i og omkring Sorring.


En zig-zag-tur for at finde ryddede fortove førte deltagerne fra Sorringhusk mod Hjejlevej og ad stier til varm chokolade og friskbagte boller hos Gitte på Skolebakken. Det gav fornyet energi til endnu en strækning, så man kom forbi det nybyggede kvarter Kilden og Dalen inden man gik ad Dybdalsvej og videre mod Dallerup Kirke og retur til Sorringhus.

Her stod Sorringhus' venner klar med varme og kaffe - tak for det.


Undervejs var der som sædvanligt opsat en række spørgsmål, der kunne besvares og give lidt samtale på turen.


Svarene på spørgsmålene finder du her



©Gjern Natur 2019