Gjern Natur
Skorup søndag 13.4 kl 10.
Vi mødes hos Henriette, Skorupgårdsvej 39, til kaffe/rundstykker og fordeling af ruter og sække. Herefter går vi så længe, vi har lyst og returnerer til en øl/vand, sponsoreret af DagligBrugsen Fårvang.
Horn søndag 13.4 kl 10.
Start på Tingstedet med kaffe og rundstykker og slut med øl/vand, sponsor DagligBrugsen Fårvang
Grauballe søndag 13.4 kl. 10.
Vi mødes ved hallen. Der vil være en forfriskning til deltagerne i forbindelse med indsamlingen. Gerne tilmelding til Per, 2085 5452 af hensyn til planlægning. I samarbejde med Grauballe Lokalråd.
Resenbro søndag 13.4 kl 9.00
Start med kaffe og rundstykker i cafeen i Resenbrohuset. Herefter fordeling af ruter og indsamling 1-2 timer.
Fårvang søndag 13.4 kl. 9.30
Start med kaffe og rundstykker hos Ruth Rasmussen, Lærkevej 30. Slut med øl/vand ved Brugsen, sponsor DagligBrugsen Fårvang
Sminge søndag 13.4 kl. 9.
Vi mødes ved Sminge Fælled kl. 9.30 til rundstykker og så får folk en rute de skal gå.
I samarbejde med Sminge borgerforening
Truust søndag 13.4 kl 10.
Mødested: ved busskuret, Truust Gade. Kaffe hos Helle efter indsamlingen
Sorring/Toustrup søndag 13.4 kl 9.00
Rundstykker i Forsamlingshuset, sponsoreret af Brugsen. Dagen afsluttes med hotdogs og øl/vand sponsoreret af lokalrådet. 'Præmie for det ældste stykke skrald sponsoreret af Lokalrådet.
Tilmelding til Susanne på tlf. 60197571
Gjern søndag 13.4 kl. 9.30
Herredsvejen 2. Start 9.30 med kaffe og rundstykker og uddeling af poser og rute. Gå herefter så længe, I har lyst.
Gjern Borgerforening tænder op i grillen og har popcornene klar fra kl. 11:30. Så er der en grillpølse med brød til alle affaldsindsamlere, samt popcorn til børn og barnlige sjæle.
Voel lørdag den 12. april kl. 10.00
Vi mødes ved Voel Hallen, Sorringvej 28. Kom og få en forfriskning til samleturen eller start tidligere og få det som en afslutnings forfriskning, mens vi holder status på om alle veje/områder er gennemsøgt.
Vi har handsker og poser til alle - men du må også gerne bruge egne poser og fx en gribetang, hvis du har. I samarbejde med Voel-Sminge Lokalråd
Med udgangspunkt i Overholt Plantage begav mere end 100 deltagere sig ud på en knap 7 km lang rute ad både skovveje, markveje og stier. Turen var tilrettelagt, så alle kunne være med, ruten var kun lettere kuperet og der var lavet specielle sløjfer til de knap så mobile.
Ca halvvejs på ruten havde Gjern Natur allieret sig med Søhøjlandets Landbrugsmuseum, så deltagerne her kunne komme ind for at få serveret Gittes varme chokolade og hjemmebagte boller. Landbrugsmuseet var i dagens anledning ekstraordinært åbent, så deltagerne også kunne få et indblik i gamle redskaber, vogne mv eller blot få en smagsprøve på, hvad de senere kunne tage børn eller børnebørn med ind at se. Tak til landbrugsmuseet.
Fra museet gik ruten via Gjern Naturs sti over golfbanen tilbage mod Overholt, hvor man kunne nyde udsigten fra bakkekammen, inden man returnerede til udgangspunktet
Se spørgsmål og svar her
Først præsenterede Gjern Natur sine kommende arrangementer, hvorefter man i samarbejde med Gjern Bibliotek viste filmen The Human Race, som en del af Gjern Docx.
I filmen følger et filmhold forskeren og professoren Eske Willerslev blev fulgt i en periode af 5 år for at dokumentere både han personlige og professionelle liv.
Eske Willerslev havde et mål om at sætte sit præg på menneskehedens historie og dens fremtid.
Gennem de fem år kortlægges arvemassen fra 5.000 mennesker, der har ligget begravet under jorden i hundreder og tusinder af år. Filmen blev også en historie om en mand, der altid har følt sig anderledes og kæmpet for at passe ind — en kamp, som hans videnskabelige projekt omsider tvang ham til at konfrontere.
Kristian Hvidtfelt, lektor i videnskabshistorie, fortalte om udforskningen af Grønland i historisk tid. De første videnskabelige ekspeditioner til Grønland skete i 17-hundredetallet. Da undersøgte man, hvordan landet og naturen så ud. Det første kort over Grønland er fra 1739 og Hans Egede udgav en bog om Grønland i 1721. I 1837 får Danmark højret over Grønland. I 1867 var USA allerede interesseret i at købe Grønland, men det blev ikke til noget. I starten af 19-hundredetallet tog Mylius Erichsen og Knud Rasmussen på forskellige ekspeditioner i Grønland. Under 2. verdenskrig overtager USA forsvaret af Grønland og efter krigen ville USA købe Grønland for 100 mill. $.
Vivi K. Pedersen, lektor i geoscience, fortalte om indlandsisen og dens afsmeltning. Der er tegn på de første gletsjere for 40 mill. år siden og tegn på indlandsisen for 3 mill. år siden. Man ved også, at indlandsisen har været væk i perioder. Nu forskes der i hvor hurtigt indlandsisen smelter og hvilken stigning det vil medføre for verdenshavene. Alt efter hvor gode vi er til at sænke CO2 udledningen, vil indlandsisen være mindre eller i værste fald helt væk om 1000 år.
30 deltagere.
Philip Francis Thomsen, lektor i biologi, fortalte om miljø-DNA. En skovbund indeholder DNA fra planter og svampe, en sø indeholder DNA fra fisk og frøer, og selv luften er fyldt med DNA fra fugle og insekter. Peter fortalte om, hvordan de indsamler DNA i naturen og undersøger hvilke arter der er DNA fra ved hjælp af DNA-sekventeringsmaskiner. På den måde kan forskerne undersøge biodiversiteten i et område. Han har f.eks. været med til af kortlægge vores kystnære havnatur og undersøge hvilken kost dyrene i rewildning projekter spiser. I fremtiden mener han, at vi borgere kan være med til at indsamle DNA i naturen.
20 deltagere.
Knap 90 deltagere startede deres ca 8 km lange vandretur ved Bjarup Mosegård, hvor Gjern Natur havde fået lov at låne parkeringsplads. Herfra gik turen i kuperet terræn gennem Kalbygård skov til et engareal, hvor man skulle krydse den spæde start af Lyngbygård Å. I dagens anledning havde Gjern Natur sendt "ingeniørtropperne" på arbejde for at lave en forsvarlig bro. Turen fortsatte over privat område på en græsmark og kom op til vejen mod Sorring. En tur ad en trampesti førte deltagerne ind til et nybyggerkvarter i byen og videre til Sorringhus, hvor Gittes lækre chokolade og varme boller ventede.
Videre fortsatte man gennem Sorring og ud mod vinmarken, ad Gjern Naturs Høngevej/Dybdalssti retur mod Bjarup.
Undervejs på turen var der indlagt små opgaver, som deltagerne kunne fornøje sig med.
Opgaver og svar kan ses her.
Foreningens generalforsamling blev afholdt i Gjern Kultur- & Idrætscenter med omkring 60 deltagere.
Formandsberetning, regnskab og budget blev godkendt.
Se formandsberetningen her
Der var genvalg til bestyrelsen til Preben Juul Andersen, Gunnar Otto Johansen og Margaret Skovsen.
Genvalg til Pia Valbak Schmidt og nyvalg til Klaus Larsson som suppleanter, Kaj Møller trådte ud som suppleant.
Genvalg som revisor til Ejvind Svejstrup.
Efter generalforsamlingen holdt Søren Wilhelmsen et interessant fotoforedrag om de fugle, han fotograferer nær og fjern. Deltagerne hørte bl. a. om og så fotos af isfuglen, bjergvipstjerten, vandstæren og spætmejsen, der kan løbe ned ad træstammer med hovedet først. Havørne og glenter var også på programmet, ligesom Søren fortalte om sine metoder til f. eks. at fotografere den sky flagspætte.
Foto: Søren Wilhelmsen
I det mest fantastiske solrige og vindstille vejr begav rekordmange deltagere sig ud på den knap 8 km lange rute i og omkring Gjern. Her var ruten lagt på stier og skovveje, gennem både fladt og kuperet terræn. Gjern Spejderne havde beredvilligt givet os mulighed for at benytte Naturhuset til servering af Gittges lækre chokolade og hjemmebagte boller.
Undervejs på ruten var der som sædvanligt opsat poster med forskellige spørgsmål, som deltagerne kunne prøve kræfter med.
Du kan se spørgsmål og svar her
Mange tak til Gjern Spejderne for lån af Naturhuset.
©Gjern Natur 2019