Gjern Natur
Teleskoperne giver os ikke bare flotte billeder, men kan også give os viden om bl. a. big bang og universets udvidelse, samt om stjerners grundstofindhold og deres exoplaneter. Hans Buhl, museumsdirektør i videnskabshistorie, og Hans Kjeldsen, professor i astrofysik, fortalte om teleskopets historie og hvordan det er nøglen til at forstå universet.
Menneskets syn på universet blev ændret for altid, da den italienske fysiker og astronom Galileo Galilei for godt 400 år siden rettede en primitiv kikkert mod nattehimlen. For han så detaljer på himlen, som intet øje før havde set. Siden da har udviklingen af astronomiske teleskoper til stadighed flyttet grænsen for vores viden om universet.
Professor i geofysik David Lundbek Egholm fra Aarhus Universitet holdt et meget interessant foredrag om jordens forhistoriske klimakatastrofer og hvad vi kan lære af det. Gennem Jordens 4,6mia. års historie har klimaet ændret sig mange gange – fra ekstreme kuldeperioder, hvor Jorden var dækket af is og sne, til globale hedebølger med skove og krokodille-lignende dyr i Arktis. I jordens situation med en truende forhøjelse af gennemsnitstemperaturen, kan det være interessant at vide, hvordan jorden er blevet afkølet når der har været hedebølge. Det er bl.a. sket ved at CO2 er blevet trukket ud af atmosfæren ned i oceanerne, her endte det på havbunden og bandt sig til vulkanske mineraler. På den måde skete der en mineralisering og der blev dannet karbonater, et fast stof, som kan opbevare CO2-en i mange år. Der bliver lavet forsøg på dette med vulkansk aske fra Fur her i Danmark.
I samarbejde med Silkeborg Kommune og Friluftsrådet var Gjern Natur medarrangør af en aften i mørkets tegn. En lille flok deltagere begav sig ud på en lille vandretur på Spejdernes nye sti ved Troldbjerg. Her prøvede de mindste deltagere bl a. kræfter med kunsten at binde råbåndsknob og flagknob.
Efterfølgende gik turen ind i den mørke skov ned til trolden Rumle og herefter var det Lisbeth Kofoed fra Voel fortællerhus, der bød på skumle historier.
Tilbage ved toppen blev bålet tændt, og nu havde mørket sænket sig. Deltagerne nød godt af flere af Lisbeths historier, mens man indtog en forfriskning i flammernes skær.
Gjern Natur var også i år at finde med en informationsstand på årets byfest i Voel. Vi fik en god snak med mange af dagens deltagere.
Gjern Naturs børnekonkurrence blev vundet af Hanna Hilton, der svarede rigtigt på de forskellige naturspørgsmål.
Stort til lykke til Hanna.
7 både sejlede ud fra havnen ved Ans Søbred i stille vejr med kig til solen. Vi fik en dejlig sejltur på Tange Sø med gode historier og udveksling af oplysninger om fælles bekendte. Vi sejlede ind i Lagunen, men kunne ikke lægge til, broerne skal renoveres. Tilbage mod Ans Søbred kom vi forbi Tangeværket og så mange små fisk ud for fugletårnet. Efterhånden fik vi en dejlig klar sol, inden den gik ned. Tilbage ved klubhuset nød vi vores medbragte kaffe og kage og takkede skipperne for den dejlige tur.
Næsten 40 deltog i en aften i Egedalsmosen, hvor man i løbet af en times tid klippede så mange fyr, birk og tørst væk, som overhovedet muligt. Med de mange deltagere blev næsten hele mosen gennemgået for uønsket vækst.
Efterfølgende blev der serveret lidt spiseligt og drikkeligt, inden biolog Peter Lange, Silkeborg Kommune, fortalte om mange af de planter, man ellers kan finde i mosen, som tuekæruld, smalbladet kæruld, rundbladet soldug, liden soldug, benbræk, tranebæk, tyttebær, revling og blåbær.
Sidst men ikke mindst fortalte Johan Kjær Prehn om de to typer af springedderkopper, han i juli måned fandt i Egedalsmosen, to arter, der hidtil ikke har været kendt i Danmark. Johan havde i løbet af aftnen genfundet den ene art, mens han havde taget et eksemplar af den anden art med. De to arter er Evarcha laetabunda og Talavera parvistyla.
Samme eftermiddag havde TVMidtVest lavet et indslag med Johan, det kan ses her
En artikel om springedderkopperne finder man her
Mange tak til deltagerne for indsatsen i mosen
I samarbejde med Sankt Hans-udvalget i Gjern havde Gjern Natur arrangeret en lille vandretur med start ved kirkepladsen i Gjern. Herfra gik turen mod nord og vi kom gennem en juletræskultur, hvor man normalt ikke har adgang. Videre til en lille grusgrav, hvor Ingrid og Henrik Lüneborg tog imod os. Her fortalte Henrik meget udførligt og interessant om skoven, både om juletræerne og om den naturskov, vi skulle igennem længere fremme. Imens nød deltagerne en forfriskning og kage, som Gjern Natur bød på.
Turen fortsatte gennem et meget kuperet terræn med mange bakker og senere gennem områder, der var lagt ud med afgrøder specielt tilpasset vildtet i området. Fra toppen af området var der en fantastisk udsigt over Gjern-dalen og videre mod Sorring og Skannerup.
Godt 40 personer deltog i turen.
Gjern Natur var repræsenteret til familiedagen i forbindelse med Sankt Hans i såvel Sorring som i Gjern og begge steder fik vi os en god snak med mange deltagere, inden himlen sendte kraftige regnskyl over begge pladser.
For børnene var der mulighed for at deltage i en lille naturquiz, der i Gjern blev vundet af Cecilie. Vi siger til lykke til Cecilie
Godt 50 deltagere hørte først ejeren af Østre Stenholt, Jens Michael Frank, fortælle om hedegårdens opståen og lange historie. Jens Michael er 7. generation på ejendommen, der blev etableret med 355 tdr. l. tilbage i 1700-tallet. gården ligger på den jyske højderyg, så al landskab vest herfor er flade, sandede og træløse arealer. Der hørte fra starten et egekrat til ejendommen, og dele af dette egekrat stammer måske helt tilbage til den første urskovsbevoksning i landet efter sidste istid.
Deltagerne vandrede en rigtig god tur rundt i dette egekrat og hørte her historien om, hvorledes skovdriften havde udviklet sig over tid. Krattet indgik som en del af indkomstgrundlaget for ejendommen helt fra starten, og der var bl. a. produceret slagler til plejler. Disse blev afsat i Ringkøbing, hvor der var stor mangel på træ. Der havde også været hentet brænde og tømmer i egekrattet. For hver gang krattet blev skåret tilbage, blev de gamle rødder stående med stubbe, der kunne skyde igen, så krattet hele tiden fornyede sig selv.
Ved gode folks hjælp og til duften af den friske porse lykkedes det igen i år at få ryddet en god del af den uønskede vækst i mosen, så der igen bliver plads til de flotte blomster og planter. Gjern Natur bød på forplejning til de fremmøde. Tak for hjælpen
I det fine solskinsvejr blev der samlet affald ind overalt i foreningens område. Mange tak til alle deltagerne og til samarbejdspartnere i form af lokalråd og borgerforeninger. Der skal også lyde en stor tak til sponsorer, der sørgede for forfriskninger til deltagerne på dagen. Silkeborg Kommune sørger for afhentning af al affaldet, hvilket Gjern Natur takker for.
Der blev samlet ind flg steder:
Horn:
Her var 10 personer samlet i Horn og vi fik samlet en hel det sammen. Værst var det på Tvilum Kirkevej fra Fårvang og til Horn – Der var rigtig mange øldåser, vinflasker og efterladenskaber fra de biler som i forbindelse med snestormen var kørt i grøften og fast på strækningen. Og også ved gylletanken på Sølvstensvej flød det med dåser og andet affald – desværre ser det ud til, at nogen holder der med jævne mellemrum og “tømmer” bilen!
Alt i alt havde vi en fin dag i højt forårsvejr – og vi gør det igen næste år
Voel:
Her deltog ca 20 børn og voksne, som gik rundt i og omkring Voel. Der blev samlet en del og det allervigtigste er, at flere og flere løbende samler skrald ind. At have en lille pose i inderlommen, når man er på gåtur, er et godt tip.
Det største fund var en hel sæk fyldt med gamle fryservarer og den var tung. Det mindste fund var snusposer - øv at de smides rundt om - for de er faktisk mega usunde - også for snusende hunde
Fårvang:
Her samlede 7 personer ind efter at have nydt en dejlig morgenkaffe hos Ruth Rasmussen. Deltagerne sluttede turen med en øl/vand sponsoreret af Brugsen
Grauballe:
Her ses resultatet af dagens fund i Grauballe
Sorring:
Skraldedagen i Sorring gik fantastisk hvor 48 tilmeldte dukkede op, vi var dog positiv overrasket over så lidt skrald vi fandt denne gang, det må tyde på at folk er blevet bedre til at smide skrald i skraldespandene.
Brugsen sponsorede rundstykker, lokalrådet suppe og forsamlingshuset lagde lokaler til.
Der var præmie for det ældste stykke skrald, som var en pose vingummi fra 2003 fundet af Jacob og Karina Graves.
Sorring meldes hermed ren - så længe det varer
Børnehaven Naturli'vis Troldbjerg:
52 børn samlede affald ind og de var meget flittige. 3 store sække fyldt med affald blev det til og det blev naturligvis belønnet med flødeboller til børnene.
Tak for hjælpen
Gjern:
I samarbejde med Gjern Borgerforening. Her deltog godt 40 børn og voksne og fik samlet lige så mange sække affald. Det mest bemærkelsesværdige stykke affald var en nedfalden drone med udtjent batteri opg et gavekort på 2 græskar - mon ikke sæsonen er overstået for i år?
Professor i aldring Tinna V. Stevnsner fra Aarhus Universitet og professor i epidemiologi og biostatistik Kaare Christensen fra Syddansk Universitet fortalte om, hvorfor og hvordan vores celler og vores kroppe ældes. Gener spiller i stor rolle i hvor gamle vi bliver, men miljø og livsstil er også væsentlige faktorer. Forskerne bruger viden om gener fra forskellige alderssygdomme til at klarlægge genernes betydning og et stort tvillingeregister til at få viden om betydningen af miljø og livsstil. Når man ser på vores celler er der forskellige teorier om hvordan aldringen sker, men alle mener, det sker på grund af skader eller ændringer på vores DNA. Nogle ændringer/skader reparerer sig selv. Vi kan selv forsøge at bevarede sunde celler ved at motionere, indtage sund kost, få god søvn og være socialt aktive.
I strid blæst begav godt 60 deltagere sig ud i området omkring Grauballe. Deltagerne kom bl, a, gennem et privat skovområde, langs Gudenåen - for en gangs skyld var trækstien ikke oversvømmet. Videre gik det op ad istidsterrasserne mod Grauballe og ad bagvejen var der mulighed for at se lidt nærmere på Grauballegårds fine hovedbygning og gårdsplads, inden man kom til Grauballelund. Her havde Gitte sørget for hjemmelavet chokolade og hjemmebagte boller. Hårdt tiltrængt efter turen op fra Gudenåen i stiv modvind.
Ruten tilbage til bilerne gik langs et nybygget kvarter af byen før man ad Dalsgårdevej var tilbage.
Tak til Kens & Hanne for parkeringsmulighed og brug af arealer til ruten.
30 interesserede og spørgelystne deltagere mødte op fredag eftermiddag for at høre historien om Sillerup Væld. Bente Sørensen fra Silkeborg Kommune fortalte den fantastiske historie om hvordan et tidligere dambrug er blevet forvandlet til et skønt naturområde. Her har vi Store Væld og Lille Væld, hvor der strømmer henholdsvis 50 og 5 liter pr.sekund igennem. Begge væld er blevet gendannet og løber nu ud i Lillebæk, der løber videre til Skærbæk og til Salten Å. Der er også etableret 5 kunstige søer. Det bliver spændende at følge med i, hvordan området udvikler sig. Der er allerede mange forskellige planter, fugle og insekter i området. Vi så blandt andet vandstjerne, smalbladet milturt og tanglopper. Der er også vandstær, bjergvipstjært og isfugl derude. Vi så spor og afføring fra kronhjort, så de kommer der også, og Bente håber, at de kan holde træer og buske nede. Vi takker Bente for en meget spændende og interessant tur.
Eigil Kaas, professor i vejr- og klimafysik ved Niels Bohrs Instituttet, fortalte om de modeller, der ligger bagved, når meteorologer laver en vejrudsigt. Det er meget kompliceret, ifølge Eigil ”er det mere avanceret end at flyve til månen”. Der er forsket i vejrmodeller i over 100 år og i mange forskellige discipliner. I starten med de første computere, var modellerne meget simple, men efterhånden kræver det en supercomputer. Jordkloden er opdelt i 6,3 mia. gitterpunkter, der er 137 lag opad i atmosfæren og 9 forskellige variabler, det skal alt sammen behandles i vejrmodellerne. Der er usikkerhed i modellerne, men de er blevet meget bedre i de senere år. Jesper Eriksen, meteorolog ved DMI, fortalte om den praktiske brug af vejrmodellerne, som er et meget vigtig redskab i meteorologens arbejde.
Omkring 85 deltog, da Gjern Natur sammen med Gjern Aftenskole havde arrangeret foredrag med Emma Østergård, der som Danmarks yngste kvindelige bjergbestiger, havde besteget verdens højeste bjerg, Mount Everest på 8.848 meter den 23.05.23.
Emma tog os med på en passioneret fortælling om hendes ekspeditioner til nogle af verdens højeste bjerge, om hvordan hun fandt modet til at rette ryggen og skabe mulighederne for sig selv og sine enormt store mål? Om hvordan hun gik fra en drøm, til at tage et meget udansk karriereskifte og i stedet sætte rammerne for girlpowerprojektet Emma's Everest.
Vi var gennem billeder og videoer med i det kolde telt, når tårerne trillede; på den stejle bjergside, hvor kulden bed; i de kritiske momenter, da iltflasken ikke virkede og vi var med ved sejrsmomentet og euforien på toppen af verdens højeste bjerg.
Der blev afholdt generalforsamling med ca 75 deltagere.
Formandsberetning og regnskab godtkendt, genvalg af Bente Kjær Jensen og Gunner Skov Jensen til bestyrelsen. Genvalg af Pia Valbak og Kaj Møller som suppleanter til bestyrelsen.
Læs formandens beretning her.
Efter generalforsamlingen holdt Jørgen Terp Laursen foredrag om den røde glente. Det er en sjælden fugl, der dog bliver mere og mere almindelig her i landet, den har en ret begrænset udbredelse, da den kun findes i Europa. Af samme grund er det nødvendigt at beskytte den. For at opretholde bestanden, skal et glentepar have mindst 1.2 unger/år.
I Sydeuropa den lidt mindre blå glente, mens den sorte glente er den mest talrige og findes overalt.
Glenten er en ådselæder og lever af skrald, dens favoritføde er rotter.
Jørgen Terp Laursen kom også ind på andre rovfugle og nævnte vandrefalken, der er den mest ramte rovfugl af fugleinfluenza. Den kan blive 4.5 år og lever med samme mage hele livet. I Lille Vildmose lever 2 par af kongeørn og sidst i juli og primo august kan man her være heldig at se ungerne på vingerne.
Efter en nat med en hel del sne, begav de omkring 110 deltagere sig ud i landskabet omkring Voel. Turen gik ad markveje mod Skellerup og via Skellerupspang retur mod Voel, hvor ruten slog et sving omkring Voel Skov og villakvarterer, inden man kom til den længe ventede chokoladeservering i Det gamle Bibliotek i Voel. Her var der mulighed for at få en lille rast samtidig med indtagelse af hjemmelavet chokolade og nybagte boller.
Turen var på omkring 7 km, så det sidste stykke gik ad forskellige stier forbi boldbaner og langs villakvarterer retur til bilerne, der var parkeret hos Hans Jørgen Ploustrup, der velvilligt havde lagt areal til parkering.
Hans Jørgen havde også sørget for rydning af rute, mange tak for det.
Arrangementet var lavet i samarbejde med Voel-Sminge Lokalråd.
Undervejs havde deltagerne mulighed for at besvare forskellige spørgsmål og til sidst kom man til et skilt med alle svarene.
Se spørgsmål og svar her
Efter nogle dage med rigelige mængder af sne og frost blev det en udfordring af finde en rute, der kunne gennemføres uden for stor risiko for glatte veje, så i sidste øjeblik måtte den oprindeligt planlagte rute ændres, så de 75 deltagere i dagens vandring kom rundt i og omkring Sorring.
En zig-zag-tur for at finde ryddede fortove førte deltagerne fra Sorringhusk mod Hjejlevej og ad stier til varm chokolade og friskbagte boller hos Gitte på Skolebakken. Det gav fornyet energi til endnu en strækning, så man kom forbi det nybyggede kvarter Kilden og Dalen inden man gik ad Dybdalsvej og videre mod Dallerup Kirke og retur til Sorringhus.
Her stod Sorringhus' venner klar med varme og kaffe - tak for det.
Undervejs var der som sædvanligt opsat en række spørgsmål, der kunne besvares og give lidt samtale på turen.
Svarene på spørgsmålene finder du her
©Gjern Natur 2019